dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Veoma sam zabrinuta, imam prekinezera starog 2 mjeseca, koji se igrao sa buldogom i on ga slučajno ogrebao na području oko očiju i oko od pekinezera je ispalo. Odmah sam ga odvezla veterinaru, dok sam došla do njega to je trajalo nekih 30 minuta. Veterinar mu je vraćao oko, ali je ono opet ispadalo, tako da je zašio kapke i rekao mi da dođem za tri dana na kontrolu. Željela bih znati da li će oko kad se povade konci ostati na mjestu da ne ispada i da li će vidjeti na njega. Bila bih vam veoma zahvalna na odgovoru. Pozdrav, Nela

O: Prognoza terapije i liječenja u direktnoj vezi je s prirodom ozljede kao i prikladnim pravovremeno poduzetim liječenjem.
 
Naime, prolapsus oka je relativno čest slučaju kod pasmina tipa pekinezer. Razlog leži u činjenici da ova i slične pasmine pasa (mops, shi-tzu,...) posjeduju veliku orbitu (očna šupljina) u kojoj je smješteno oko i koje je djelomično  izvučeno - lagano prominira izvan kapaka. Posljedično, različite traume (npr. udarci) mogu dovesti do prolapsusa (ispadanja oka) iz svojeg fiziološkog položaja.

U tom slučaju, potrebno je hitno se obratiti svojem veterinaru, a samo oko zaštititi od daljnjih ozljeda, nečistoća,... Isti će pregledati ljubimca te pokušati vratiti oko u svoj fiziološki položaj - unutar orbite. U slučaju da je oko jače ozlijeđeno ili da su strukture oka nepovratno oštećene, veterinar se može odlučiti i za zahvat enukleacije - u potpunosti se uklanja oko.

Ako je oko i njegova funkcionalna struktura očuvana, nakon što se isti vrati u orbitu, potrebno ga je na istom mjestu fiksirati i na takav način dodatno spriječiti ponovni prolapsus. To se najčešće postiže privremenim šavom - fiksiraju se gornja i donja vjeđa (oko se zatvara). Nakon nekoliko dana, šavovi se uklanjaju, a sama priroda ozljede se procjenjuje, odnosno može se dati prognoza.

Stoga, nisam u mogućnosti odgovoriti Vam na pitanje. Naime, veterinar koji je provodio liječenje kao i odredio prikladan zahvat u mogućnosti je dati Vam odgovor kao i sve informacije o trenutnom stanju, zdravlju kao tijeku samog oporavka.

OZNAKE: